PRINCIPALELE CARACTERISTICI ALE ȘNURURILOR ȘI FRÂNGHIILOR

Principii:

Din legende și din istoria conștiinței umane știm că Nodul Gordian înseamnă o misiune, o problemă foarte greu de rezolvat, foarte aproape de imposibil. Alexandru cel Mare când a venit cu ideea de a ”rezolva” Nodul Gordian, a găsit de fapt o soluție de logică non-lineară a problemei: a tăiat nodul cu sabia, fără să încerce să-l deslușească pe calea clasică a logicii.

În cele peste 20 de ani de existență al firmei, ne-am dedicat acestui principiu, de găsi soluții optime partenerilor noștri, chiar și în situații extreme sau aproape imposibile.

Calitatea produselor noastre, coroborat cu prețurile practicate și soluțiile ”Out of the box”, ne-a asigurat fidelitatea utilizatorilor noștri. Faptul că găsiți o calitate constant bună la un preț bun într-o piață dominată de legile junglei, ne-a asigurat un parcurs de succes de-a lungul anilor.

Sub marca Gordius© am adunat în cele peste 20 de ani de existență o calitate constantă a produselor noastre la un preț compentent.

Date tehnice:

Caracteristicile produselor noastre exprimate în valori exacte, care sunt măsurate în laboratorul propriu sunt actualizate permanent. Astfel garantăm clienților noștri o bază de comparație comună și o calitate constantă.

Înaintea începerii producției și în cursul producerii fiecărui lot de șnur sau frânghie sunt luate probe, care sunt analizate instant în laboratorul nostru propriu. Măsurăm toate caracteristicile esențiale ale produselor noastre, nici nu pornim producția dacă nu s-au depășit valorile minime impuse, astfel garantăm nivelul de calitate ridicat al produselor.

Valorile exacte măsurate ale forței de rupere sunt tipărite chiar pe etichetele produselor, astfel sunt ușor de verificat de către clienți. Îmbunătățim standardele tehnice în mod constant, politica de calitate al firmei este transparentă și ușor de urmărit: valorile minime conform standardelor sunt afișate pe site-ul firmei, valorile individuale măsurate sunt găsite pe etichetele produselor.

Forță de rupere statică (kgf)

În alegerea unui produs tehnic, în afară de materia primă din care acesta este fabricat, Forța de rupere este probabil cel mai important caracteristic, principalul factor de decizie la alegerea produsului. Dacă luăm de pe raft două produse aparent identice, dar provenind de la diferiți producători, și constatăm că au prețuri mult diferite, primul lucru ce trebuie să facem să comparăm Forța de rupere.

Pe baza legilor din Romania, verificate prin Protecția Consumatorului, afișarea celor mai importante caracteristici tehnice este obligatorie – la șnururile și frânghiile tehnice acesta ar fi Forța de rupere. Totuși observăm că produsele de proveniență îndoielnică nu sunt testate, sau valorile respective nu sunt trecute pe eticheta produsului, iar lipsa acestuia poate induce în eroare cumpărătorul neavizat. Și din acest punct de vedere produsele comercializate sub marca Gordius©prezintă siguranță și oferă un raport de calitate/preț corect și competent.

Forța de rupere statică este forța la care practic se rupe frânghia, în cursul încercării de rupere la tracțiune, folosind o viteză de încărcare lentă. Forța de rupere este exprimată în Newton (N) sau Kilograme forță (kgf), greutate unui kilogram, 1 kgf = 9,81 N (se poate aproxima greutatea unui kilogram 1 kg = 10 N).

Atenție: forța de rupere este forța la care șnurul/frânghia deja se rupe în condiții de încercare ideale, la o încărcare statică. Condiții ideale înseamnă: se folosește frânghie nouă, nefolosită, tensionarea se face în aer, fără a atinge orice alt obiect, capetele sunt prinse în niște dispozitive speciale, deci frânghia nu este înnodată, chiar și temperatura și umiditatea laboratorului este controlată. În viața zi de zi NU sunt condiții ideale, temperatura și umiditatea poate fi diferită, pe traseul frânghiei pot fi scripete cu rază de curbură mică, frânghia poate trece peste muchii ascuțite, în majoritatea cazurilor la capete vom avea noduri, cu care frânghia este legată de anumite obiecte – toate aceste factori reduc forța de rupere. Dacă frânghia a fost păstrată în condiții diferite de cele ideale, a stat la soare (deteriorate de razele UV), dacă s-a udat și s-a uscat în cicluri repetate, sau ce este și mai rău, a intrat în contact cu agenți chimici (acidice, bazice, solvenți organici, de ex. stropit cu benzină/motorină), acesta își pierde din caracteristici. În plus, dacă frânghia se va solicita printr-o încercare dinamică (se va încărca brusc cu o anumită greutate) aceasta se va rupe la valori mai mici.

Exemplu practic: Comparație între o cordelină de 5 mm cu preț de 4 RON/10 m (cu forță de rupere de 96 DaN) și un produs Gordius© de 5 mm cu preț de 6,3 RON/10 m (cu forță de rupere 395 DaN). La cele două cordeline de același diametru, aparent prețul primului produs este mult mai avantajos. Suntem conștienți, că în momentul în care am făcut un anumit tip de nod pe oricare cordelină, forța la care vom folosi cordelina va fi cca. 50% din forța de rupere. Astfel prima cordelină se va folosi până la o forța de cca 48-50 kgf (DaN) iar șnurul Gordius© până la 196-198 kgf (DaN). Pentru a ridica o greutate de 150 kg, șnurul Gordius® face față, dar cordelina de 5mm nu va face față. Vom fi nevoiți să alegem un produs cu diametru mai mare, probabil de 7 mm, pentru a ridica același 150 kg.

Forța de rupere rezultă în mod direct din calitatea și densitatea firelor utilizate ca materie primă. Cu cât forța de rupere este mai mică la un produs aparent similar, cu atât calitatea și densitatea firelor utilizate naște întrebări, iar acest aspect este foarte important din perspectiva duratei medii de utilizare a cordelinei.

Diamteru (mm)

Grosimea unui anumit șnur sau frânghie este unul din cele mai importante caracteristici tehnice. Diametrul frânghiei este exprimat în milimetri (mm), este egal cu diametrul cercului circumscris secțiunii produsului, măsurat sub o sarcină de tracțiune și după o metodă prestabilită, în baza unor standard internaționale.

Alungire la rupere (%)

Este alungirea produsului în momentul ruperii. Sarcina de lucru fiind în jur de un sfert din forța maximă, alungirea la sarcina de lucru va fi la 15-20% față de alungirea la punctul de rupere.
Atât forța de rupere, alungirea cât și celelalte caracteristici sunt dependente de materiile prime utilizate la producția frânghiilor și de metoda de fabricare.
Diagrama de mai jos prezintă valorile de alungire la forțe similare pentru cele trei materii prime utilizate la producție (în cazul șnurului cu diametru de 5 mm):

– PP – Polipropilenă,
– NY – Nylon sau Poliamidă
– PES – Poliester

Exemplu practic: sunt situații în care alungirea cordelinelor este un factor decisiv pentru utilizarea lor. La sere și solarii, frânghiile sunt supuse la razele solare, acțiunea vântului puternic, intemperii, etc. Cele cu alungire prea mare vor necesita intervenții repetate pentru fixarea foliilor, comparativ cu cele care au alungirea mai mică. Este un detaliu important când discutăm de costurile de întreținere/mentenanță.

Principalele caracteristici ale materiilor prime

Polipropilenă (PP):
– cel mai ușor material sintetic uzual, plutește pe apă, are densitatea relativă 0,91 g/cm3
– are o rezistență bună la abraziune, nu se scămoșează ușor,
– rezistența la rupere nu se modifică în stare umedă față de stare uscată,
– este rezistent la șoc mecanic, forța de rupere mai mare comparativ cu materialele naturale
– temperatura de înmuiere este de 140 oC,
– prezintă rezistență bună față de acizi – este folosit la mânerele acumulatoarelor cu acid.
– are rezistență scăzută la radiații solare, razele UV deteriorează în mod accelerat cămașa exterioară a frânghiilor. Pentru a proteja față de UV, polimerul este tratat contra UV înainte de extrudare.

Poliester (PES):
– forță de rupere relativ mare, mult mai mare decât a poliesterului.
– alungire scăzută – menține lungimea mai bine decât celelalte materii sintetice PP sau PA.
– rezistența la rupere în stare umedă se modifică în procentaj foarte mic (max. 5%)
– rezistență ridicată la frecare, este folosit intens pentru frânghii supuse abraziunilor
– greutatea specifică este 1,38 g/cm3, se scufundă în apă, însă nu absoarbe apa,
– se spală ușor, se usucă repede,
– temperatura de înmuiere este de 225 oC, începe să se descompune la 290 oC.
– are rezistență ridicată la radiații solare, razele UV nu deteriorează în mod vizibil chiar 10 ani.

Poliamidă (Nylon)
– forță de rupere relativ mare,
– alungire mai mare decăt în cazul PES-ului,
– absoarbe șocurile mecanice, la încetarea efortului tinde să revină,
– rezistență ridicată la șocuri și la frecare,
– greutatea specifică este 1,14 g/cm3, se scufundă în apă,
– după contactul cu apa, tinde să se rigidizeze, frânghia moale devine rigidă, mai greu de manevrat
– temperatura de înmuiere este de 170 oC, se descompune începând de la 240 oC.
– are rezistență relativ ridicată la radiații solare.

Valorile exacte (măsurate) ale caracteristicilor produselor se găsesc pe Eticheta Produsului (Exemplu de mai jos):

1960eticheta3

Domenii de utilizare

1960icons

Construcții – nici un șantier de contrucții nu poate lucra fără șnururi și frânghii. Exemple: șnurul de ghidaj la ridicarea zidurilor sau frânghia pentru ridicarea materialelor. Nu doar grosimea frânghiei, care se potrivește perfect pe scripete este esential, ci și costul acestora este un lucru important.

Lifting – frânghiile sunt utilizate de mii de ani pentru ridicarea greutăților. Produsele Gordius© se pot folosi cu încredere pentru ridicarea diferitelor greutăți cu ajutorul sistemelor de scripeți. Trebuie doar ales produsul corect, indicat pentru aceste activități, având forța de rupere necesar.

Grădinărit – pentru măsurarea și marcarea parcelelor sau a rândurilor, pentru legarea plantelor, pentru a trage o găleată de apă din râu sau fântână pentru stropire, șnururile și frânghiile vor fi de mare ajutor. Aici de obicei se folosesc șnururi și frânghii realizate din materiale de bază mixte, care oferă o soluție atât pentru costuri, cât și pentru durabilitate.

Camping – aceste produse vă ajută în petrecerea timpului de recreație în siguranță. Vor fi utile în mai multe situații: la fixarea cortului, legarea unor bunuri de rucsac, dar și la practicarea sporturilor de apă. Majoritatea produselor noastre pentru acest domeniu sunt realizate din PES, acestea sunt rezistente la intemperii, la razele UV dar și rezistente la uzură.

Agricultură – în fiecare fermă sunt folosite mașini și utilaje care folosesc șnururi pentru diverse scopuri: balotare, legarea plantelor, legarea sacilor, etc. Șnururile din gama noastră de produse vă simplifică munca de zi cu zi și în utilizări cum ar fi fixarea bunurilor în timpul transportului, etc.

Bannere – Pentru ancorarea și fixarea diferitelor materiale publicitare outdoor au fost dezvoltate produse speciale, care rezistă în timp la intemperii. Acestea au fost dezvoltate și testate cu ajutorul firmelor de publicitate, și sunt utilizate cu încredere de cele mai mari firme din domeniu din România.

Transport – La transportul bunurilor pe portbagaj sau pe trailer, acestea trebuie fixați foarte bine pentru a evita orice accident. În cazurile uzuale este suficient să legați cu orice șnur care este la îndemână, dar sunt cazuri mai speciale, când veți avea nevoie de produse performante, pentru a proteja bunurile în timpul transportului. Firmele cele mai mari care oferă soluții profesionale pentru recarosare, realizarea prelatelor, sunt clienții noștri de ani de zile.

Demaror – mașinile de lucru cum sunt motoferăstraie, mașini de tuns iarbă, moto coase, motocultivatoare, generatoare de curent, motoare pentru bărci, etc. vă sunt de mare ajutor. Corzile noastre demaror vă ajută la pornirea acestor mașini. Costul înlocuirii unui șnur demaror rupt cu unul de calitate este la îndemâna oricui prin produsele oferite sub marca Gordius©.

Alegerea și întreținerea frânghiilor

Întotdeauna trebuie să:

Vă asigurați asupra faptului că diametrul șnurului sau frânghiei folosite de Dvs. este corespunzătoare lucrului pe care doriți să-l efectuați. Nu folosiți o frânghie mai subțire pentru a economisi, atunci când aveți nevoie de un produs mai gros sau mai rezistent. Date tehnice găsiți pe etichetele produselor sau la descrierea tehnică a produselor în web-shop.

Uscați frânghia înainte de depozitare. Pentru depozitare frânghiilor locul ideal este o cameră rece și uscată, fără curenți de aer. Depozitați frânghia ferită de razele solare, astfel o veți putea utiliza mai mulți ani la rând.

Protejați frânghia de agenți chimici, în special de acizi, alcool, carburanți, vopsele, uleiuri și de alți agenți chimici neidentificați. Firele sintetice sunt rezistente la anumiți agenți chimici, dar nici unul nu este imun la toate. Contactul cu agenții chimici reduce calitatea, performanțele și aspectul frânghiilor.

Păstrați frânghia curată. Nu trageți frânghia pe pământ sau în alte locuri unde mantaua poate fi deteriorată. Pe lângă efectul de abraziune nedorit, praful și pietricele pot pătrunde în structura frânghiei, acestea pe cursul folosirii cauzează abraziunea internă a firelor sintetice, în consecință reduce forța de rupere și viața de utilizare a frânghiei.

Schimbați cu regularitatea capetele frânghiei dacă acesta este folosită la un sistem de scripeți. Acest lucru asigură o viață mai lungă a frânghiilor. Verificați regulat și dacă este cazul, tăiați partea obosită a frânghiei. În cazul în care o mare parte a frânghiei este deteriorată, aceasta trebuie înlocuită, nu o mai folosiți pe scripeți la ridicarea greutăților.

La manevrarea frânghiilor evitați formarea gârcelor, care pot cauza deteriorări permanente și pot slăbii forța frânghiei. Dacă frânghia Dvs. prezintă gârcei printr-o direcție, răsuciți frânghia în direcția opusă până când frânghia se îndreaptă.

Evitați tensiunea subită, șocul poate atenua forța frânghiei. La fiecare folosire se va urmări încărcarea (tensionarea) lentă a frânghiei, evitând solicitările șoc. Utilizările unde frânghiile vor fi supuse unor șocuri mecanice necesită calcule exacte ale acestor solicitări, alegerea produsului se face cunoscând toți factorii implicați.