A. Date tehnice
B. Comparația datelor tehnice ale materiilor prime
C. Eticheta produselor – Explicația datelor afișate
D. Alegerea și întreținerea frânghiilor
E. Norme interne
F. Ambalări uzuale și speciale / Ambalări ecologice și economice
A. Date tehnice
Caracteristicile produselor noastre exprimate în valori exacte, care sunt măsurate în laboratorul propriu sunt actualizate permanent. Astfel garantăm clienților noștri o bază de comparație comună și o calitate constantă.
Înaintea începerii producției și în cursul producerii fiecărui lot de șnur sau frânghie sunt luate probe, care sunt analizate instant în laboratorul nostru propriu. Măsurăm toate caracteristicile esențiale ale produselor noastre, nici nu pornim producția dacă nu s-au depășit valorile minime impuse, astfel garantăm nivelul de calitate ridicat al produselor.
Valorile exacte măsurate ale forței de rupere sunt tipărite chiar pe etichetele produselor, astfel sunt ușor de verificat de către clienți. Îmbunătățim standardele tehnice în mod constant, politica de calitate al firmei este transparentă și ușor de urmărit: valorile minime conform standardelor sunt afișate pe site-ul firmei, valorile individuale măsurate sunt găsite pe etichetele produselor.
Forță de rupere statică (kgf)
În alegerea unui produs tehnic, în afară de materia primă din care acesta este fabricat, Forța de rupere este probabil cel mai important caracteristic, principalul factor de decizie la alegerea produsului. Dacă luăm de pe raft două produse aparent identice, dar provenind de la diferiți producători, și constatăm că au prețuri mult diferite, primul lucru ce trebuie să facem să comparăm Forța de rupere.
Pe baza legilor din Romania, verificate prin Protecția Consumatorului, afișarea celor mai importante caracteristici tehnice este obligatorie – la șnururile și frânghiile tehnice acesta ar fi Forța de rupere. Totuși observăm că produsele de proveniență îndoielnică nu sunt testate, sau valorile respective nu sunt trecute pe eticheta produsului, iar lipsa acestuia poate induce în eroare cumpărătorul neavizat. Și din acest punct de vedere produsele comercializate sub marca Gordius©prezintă siguranță și oferă un raport de calitate/preț corect și competent.
Forța de rupere statică este forța la care practic se rupe frânghia, în cursul încercării de rupere la tracțiune, folosind o viteză de încărcare lentă. Forța de rupere este exprimată în Newton (N) sau Kilograme forță (kgf), greutate unui kilogram, 1 kgf = 9,81 N (se poate aproxima greutatea unui kilogram 1 kg = 10 N).
Atenție: forța de rupere este forța la care șnurul/frânghia deja se rupe în condiții de încercare ideale, la o încărcare statică. Condiții ideale înseamnă: se folosește frânghie nouă, nefolosită, tensionarea se face în aer, fără a atinge orice alt obiect, capetele sunt prinse în niște dispozitive speciale, deci frânghia nu este înnodată, chiar și temperatura și umiditatea laboratorului este controlată. În viața zi de zi NU sunt condiții ideale, temperatura și umiditatea poate fi diferită, pe traseul frânghiei pot fi scripete cu rază de curbură mică, frânghia poate trece peste muchii ascuțite, în majoritatea cazurilor la capete vom avea noduri, cu care frânghia este legată de anumite obiecte – toate aceste factori reduc forța de rupere. Dacă frânghia a fost păstrată în condiții diferite de cele ideale, a stat la soare (deteriorate de razele UV), dacă s-a udat și s-a uscat în cicluri repetate, sau ce este și mai rău, a intrat în contact cu agenți chimici (acidice, bazice, solvenți organici, de ex. stropit cu benzină/motorină), acesta își pierde din caracteristici. În plus, dacă frânghia se va solicita printr-o încercare dinamică (se va încărca brusc cu o anumită greutate) aceasta se va rupe la valori mai mici.